✿ Kitap Elestirisi : Hırsız : Megan Whalen Turner ✿

16.4.15

Herkese merhaba ^.^

Haftanın sondan bir önceki iş gününden selamlar... Umarım keyifler yerindedir. Benim havaların da güneşli olmasından mıdır nedir Allah'a şükür keyfim yerinde bu aralar :)) Maşallah diyelim :) Havada güneşi görmeyeli uzun zaman olmuştu, bu arada ben de güneşi ne çok sevdiğimi unutmuşum :)) İş yorgunluğunu keyfe dönüştürürken bir yandan da sizlerle biraz önce okumayı bitirdiğim Hırsız kitabımın eleştirilerini paylaşmak üzere blogumdayım ):)) Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere kütüphaneden edindiğim kitapları okuyorum şu sıralar ):) Bu kitap da Kütüphane Ganimetleri 5'den aldığım üçüncü kitaptı, bitti çok şükür ):)) Dilerseniz hemen başlayalım eleştirmeye :))
*
Kitabımız Kara Kedi Yayınları'ndan çıkma ve yaklaşık olarak 253 sayfa...


Kitabı kütüphanede es kaza görünce bir anda çarpıldım ve hemen alınacaklar listesine ekledim, hatta o sırada kütüphane tenha olmasına rağmen birileri benden önce görür de alabilir diye bir kıskançlık eşliğinde ışık hızında yaptım da denebilir:) Bu kitabı kaçıramazdım dostum !!
*
Kitabı bu kadar istememde en fazla ön ve arka kapağın muhteşemliği pay sahibi de diyebiliriz... Hayatımda gördüğüm en en en muhteşem kapaklardan):) Bayıldım tek kelimeyle... Fazlası yok, eksiği de... Kesinlikle çok beğendim, konuyla alakalı, dikkat çekici, elegan... Kendi kitabım çıksa buna benzer bir kapak isterdim doğrusu... On numara beş yıldız bana göre ):)
*



Kitabımızın arka kapağında doyurucu bir bilgi aktarımı yapıldığını görüyorum, kesinlikle ben de yazsam konuyu bu şekilde yazardım herhalde, tabi şimdi aşağıda size konuyu kendi cümlelerimle aktarmaya çalışırken oradan biraz esinlenmiş ve kopya çekmiş de olabilirim bu durumda :))) Arka kapakta aynı zamanda ünlü kişilerin kitap hakkında yaptıkları yorumlardan da birkaç örnek bulabiliyorsunuz.
*

Kitabımızın destansı konusuna gelecek olursak; kendisini çok beğenen ve boşboğaz bir hırsız olan Gen kraliyet hapishanesine düşmüştür çünkü Sounis ülkesinin kraliyet mührünü çalmış ve bunu da herkese açık bir alanda kanıtlarıyla ilan etmiştir:)) Hapishanede geçen günlerin sonu gelmez ve artık Gen buradan kurtulmaktan vazgeçmiş bulunmakta iken kralın danışmanı, kâhin, hücresine gelerek kendisi için epey tehlikeli bir göreve Gen'i çağırır. Bu görev başka bir ülkeden çok değerli ve efsanevi olan Hamiathes'in İhsanı adındaki ait olduğu kişiye hükümdarlık ve ölümsüzlük veren taşı bulmaktır. Bu görevi kabul eden Gen görevi başaramazsa öldürülecektir. Yola, kahin, kralın yeğeni ve kahinin küçük çırağı Sophos, kahinin büyük çırağı Ambiades ve Sophos'un koruyucusu Pol ile birlikte çıkan Gen, hazineyi çalmaya ve olayları kendi lehine çevirmeye çalışacaktır...
*

Kitap zaten kapaktan da anlaşılabileceği üzere distopya türünde... Aslında bence daha ziyade distopik mistik ve mitolojik :)) Yazarımız kendine öyle güzel bir dünya oluşturuyor ki, bu dünyadan bence daha çok masalımsı roman çıkar :)) Çıkmış da zaten, kitaplara ve serinin devamına şuradan ulaşılabilir :)
*
Kitabın dışı beni ne kadar doyurduysa içi de bir o kadar doyurdu... Beklentilerim boşa çıkmadı yani :))) Zaten iki üç günde bitirmemden belli kitabı ne kadar sevdiğim... Aslında bu kitabı hafta sonuna yetiştirip Cumartesi günü eleştirisini blogumda yazmayı düşünüyordum. Ama olayların gidişatı beni bir anda yakaladı ve bugün bitirdim bile ):))
*

Kitabın sayfa sayısı ilk başlarda biraz az gibi gözükse de kitap dolu dolu olduğundan bu kısalık kısalık olarak adlandırılamaz. Kitap daha uzun olabilirdi, daha fazla macera da içerebilirdi ama ben dozunu yerinde buldum.
*

Sanırım bu kitap yazarımızın ilk kitabı ve ödül almış bir eser bu. Bu kitapla yazarımız 'Newberry Honor Book' ödülünü kazanmış. Kitaplarla ve yazarla ilgili ayrıntılı bilgiyi şuradan edinebilirsiniz.
*
Seriyi çok beğendiğimi söylemem lazım, en başta konu çok parlak. İşlenişi de aynı şekilde çok güzel ve doğru. Espri düzeyi de epey yerinde bence :) Kitapta en çok elbette şimdilik Gen'i, kahini, Pol'ü ve Sophos'u sevdim :))
*

Bu kitapla ilgili eleştirebileceğim tek şey, inanılmaz yüksek dozda tasvirlerle dolu olması. Olaydan çok tasvir var desek yeridir yani... Özellikle taşın bulunduğu yere gelene kadar yapılan yolculuk biraz sıkıcı olmaya başlamıştı. Çok uzun tutulduğunu düşünüyorum, yolculuk çok detaylandırılmıştı ama gerisi bazı yerlerde biraz üstünkörü geçilmiş... Olayların çok hızlı geliştiğini görmek mümkün ama yolculuk bu kadar detaylandırılacağına keşke olaylar ve maceralar daha geniş yer kaplasaydı kitapta :(
*

Kitaba ilk girişte diline ve tarzına alışmak biraz zor olabilir. Bende böyle oldu yani... Ancak anlaşılır günlük konuşma dili kitabın kolay okunmasına da imkan sağlıyor. Çevirmeni tebrik ediyorum.
*
Kitapta yazarın da en sonda belirttiği gibi belirgin bir mitoloji ve mitolojiden etkilenmiş bir yazar çıkıyor karşımıza. Kendisi de Yunanistan'dan etkilendiğini ve kitaptaki birçok yerin oradan devşirme olduğunu yazıyor. Mitolojiyle zerre ilgilenmeyen biri olarak beni sıktı, okuyup geçtim o kısımları.
*

Kitabın içerisindeki gökyüzü ve yeryüzüyle başlayan ve devam eden hikaye hoşuma gitti. Bazı kısımlar güzel uydurulmuştu :)))
*
Kitabın sonu süprüzlü olduğundan şaşırdım ve o kısımları sular seller gibi okudum :) Zaten akıcı bir hikaye...
*

En sonda yer alan İlaveler kısmını sevdim. Bu kısımda yazar yer yer kitap isimleriyle önerilerde de bulunuyor ve samimi bir dille kitabın ortaya çıkış hikayesini ve hangi yerlerin tasvirlenirken nerelerden derlendiğini anlatıyor. Ayrıca kitabın sonunda serinin ikinci kitabı olan 'Attolya Kraliçesi' nden de bir iki sayfa yer alıyor. Şöyle merak ettirici yerinden :))
*
Seri kitapları ve çoğunlukla da bana pek bir şey katacağına inanmadığım kitapları okumam, ancak bazen diğer kitaplardan sıkılıyor ve araya birkaç tane sıkıştırıyorum. Bu kitap da onlardan oldu. Okuduğuma pişman değilim, ama sonunda bana pek de bir şey kattığına inanmıyorum. Özellikle tek tanrılı bir dine inanıyorsanız, çok tanrılı dinler ve onlarla ilgili şeyler bana usandırıcı derecede aptalca geliyor elimde değil. Yani mitoloji benim için hiçbir şey ifade etmiyor. Arka kapakta mitolojik öğelere dair bir şeyler okusaydım sanırım bu kitabı çekici bulmazdım kesinlikle...


Kitaptaki isimler de Yunanca'ya benziyordu. Hem yer isimlerinde hem de karakter isimlerinde bu durum fark edilmeyecek gibi değil.
Kısacası, distopya severlere, akıcı doğaüstü, mistik, mitolojik şeyler okumayı sevenlere, yorumum dahilinde konuyu çekici bulup bir şans vermek isterim diyenlere, Yunanistan'ın bitki örtüsü ve doğal manzaraları hakkında esaslı bilgi sahibi olmak isteyenlere, Yunanlılara, mitoloji severlere, mitoloji okuyanlara, vakit geçirmek isteyenlere, sürükleyici ama korku öğesi içermeyen macera kitapperestlerine bu kitabı okumalarını tavsiye ederim. Ancak mitolojiden hoşlanmıyorsanız, distopya sevmiyorsanız, boşa vakit geçiremeyecek kadar meşgulüm diyorsanız, bana bir şey katmayan kitap benden uzak dursun diyenlerdenseniz, daha güzel ve başarılı eserler varken bununla vakit kaybedemem diyorsanız, seri kitapları okumayı sevmiyorsanız bu kitaptan uzak durun derim ben !

Kitaba puanım: 4

*

Daha güzel kitap eleştirilerinde de görüşmek dileğiyle...

Sevgiyle Kalın
ve
Takipte Kalın 

^.^




hasibecengizkarakuzu@gmail.com

Herkese sevgiler, 

HC.



























You Might Also Like

0 yorum oku / yaz

Fikrini paylaşırsan çok sevinirim:)))